L’equip d’observació marina format per personal de la Universitat de València, l’Ajuntament de Dénia i la Conselleria d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha realitzat el primer transecto o mostreig del litoral dianense de la campanya de 2020 a bord de l’embarcació de guardacostes de Dénia. La zona d’estudi és tot el front litoral dianense i la reserva marina del *Cap de Sant Antoni.
Aquests transectos es realitzen a partir del mes febrer amb una periodicitat mínima d’una vegada al mes. En l’operació es prenen mostres d’aigua per a analitzar i veure els canvis que es produeixen en les diferents estacions de l’any. Així mateix, s’anota tot el que esdevé durant el recorregut relacionat amb l’albirament de cetacis i l’avifauna marina i es recullen els plàstics que es troben en la superfície.
Aquesta primera eixida ha sigut tot un èxit i ha permés registrar fins a tres grups de dofins mulars enfront de la nostra costa. Dos d’ells, pel seu comportament, es trobaven possiblement alimentant-se a pocs metres de distància de la costa de Dénia. El tercer i més nombrós navegava tranquil·lament cap al nord, al costat de les cries. També es van anotar nombroses cites de *pardelas i *alcatraces.
Dénia és lloc de referència quant a freqüentació de cetacis, per la qual cosa és important que les persones que realitzen activitats nàutiques d’esbarjo coneguen protocol en cas d’albirament que regula el Reial decret 1727/2007 de 21 de desembre, publicat en el BOE del 12 de gener de 2008.